Pet İlk Yardım

 

 

İlk yardım sırasında en temel kural sakin ve soğukkanlı olmaktır.

Aksi halde çok fazla zaman kaybedip, telaş ve heyecandan yanlış veya eksik uygulamalarla fayda yerine zarar verebilirsiniz.

Unutmamalısınız ki sizin yapacağınız ilk yardımdaki amaç hastayı tedavi etmek değil, ilk andaki hayati tehlikeyi önlemeye çalışmaktır.

Bu ilk bir kaç dakikalık müdahaleden sonra ne olursa olsun mutlaka ve mutlaka veteriner hekim müdahalesi gereklidir.

İkinci temel kural ise müdahale ettiğiniz petten gerektiğinde kendinizi korumaktır. Çünkü müdahale gerektiren durum sırasında hasta bilinçsiz davranışlarda bulunabilir ve siz sahibi bile olsanız sizi tanımayabilir.

Gerektiğinde çevrenizden veya veteriner hekiminizden yardım isteyin yada ağzını bağlamayı ihmal etmeyin.

PETİNİZİN BAŞINA GELEBİLECEK KAZALAR VE YARDIM ÖNERİLERİ

  1. İlk Yardım Çantasının Hazırlanması

  2. Böcek Sokması

  3. Yaralanma

  4. Şok veya Bayılmalarda

  5. Bogulmalarda

  6. Isı çarpmalarında

  7. Zehirlenmelerde

  8. Donmalarda

  9. Yanıklarda

  10. Elektirik Çarpmalarında

Pet İlk Yardım Çantasında Yer Alması Gerekenler Elemanlar Nelerdir ?

Veterinerinizin Telefonu : Veterinerinizin gündüz ve gece ulaşabileceğiniz telefon numaraları mutlaka yazılı olarak tutulmalıdır.

Kedinizin Kimlik & Sağlık Karnesi : Kedinizin sadece kişisel özelliklerinin değil, sağlık kontrollerinin de yazılı olduğu karne, kedinizin sağlık kontrolü açısından veterinerinize yardımcı olacaktır.

(Kedinizle ilgili olarak kullandığınız ilaçları, karşılaştığı rahatsızlıkları da bu karnenin “notlar bölümüne” düzenli olarak kaydedin. Kedinize acil müdahale gerekmesi halinde bu türden bilgiler veterinerin müdahalesi için yol gösterici olacaktır.)

Tıbbi malzemeler :acilveterinerslayt17

  • 2 paket gazlı bez
  • Flaster (yapıştırma amaçlı)
  • Steril yara bandı
  • Pamuk
  • 2 adet şırınga (biri iğnesiz olacak, ağızdan sıvı ilaç vermek için)
  • Cımbız
  • Küçük makas
  • Tırnak makası
  • Reçetesiz satılan standart göz damlası
  • Antibiyotikli sterilizasyon losyon (Betadine gibi)
  • Isopropil alkol
  • Rektal termometre
  • Yakalık (Elizabeth yakası)
  • 4 adet kulak temizleme çubuğu
  • Küçük bir kap
  • Yara/yanık kremi (yanıklar için)
  • 1 çift operasyon eldiveni / Plastik eldiven
  • Büyüteç (batma ve yaralanmalarda detayın görülebilmesi için)
  • 1 büyük havlu
  • Buz bloku (kullanıma hazır olacak şekilde buzdolabında saklayın.)

İlk yardım çantasını güneşten uzak ve serin bir yerde saklamalısınız. Uzun süre açılmadan dursa bile ilk yardım çantasında yer alan göz damlası, sterilizasyon losyonu, yara/yanık kremi gibi kimyevi içeriğe sahip tıbbi malzemelerin son kullanma tarihinin geçip geçmediğini ara ara kontrol etmelisiniz. Malzemelerden birini ya da bir kaçını kullanmanız halinde yerine yenisini koymayı ihmal etmeyin.

2-Böcek Sokması

acilveterineryılanYılan ve akrep sokmaları:

Her ne kadar bölgemizde genellikle zehirsiz yılan ve akrepler bulunsa da şehrin yukarı kısımlarında,otlaklarda veya avlaklarda zehirli hayvanlara rastlanması mümkündür. Yılan ve akrep sokmalarında sokulan bölgeye uygulanacak olan turnike zehrin tüm vücuda yayılmasını engelleyecek ve sizin hekiminizle irtibata geçmeniz için size, tedavi için uygun ilaçların temini için hekiminize zaman kazandıracaktır.

acilveterinerarıArı sokmaları:

Kediyi öldüren merakıdır sözüne en güzel örneği arı sokmaları ile verebiliriz. Havada uçuşan renkli ve ses çıkarabilen bir canlı, kedi ve köpeklerimiz için tam bir merak kaynağıdır. Petinizde, kendini korumaya çalışan arının sokmasıyla beraber müthiş bir çığlık ve koşuşturma görülür. Kısa sürede şişen bölgeye en hızlı müdahale pamuğun üzerine damlatılacak olan amonyağın ısırılan bölgeye uygulanmasıdır. Ancak petinizin veya sizin amonyağı koklamanız bayılmaya neden olabileceğinden çok dikkatli olmalısınız.

Arı sokmalarında ki en büyük tehlike boğaz ve burun çevresindeki sokmalara bağlı oluşan şişlikler ve solunum yetersizliğinden dolayı oluşabilecek hayati tehlikelerdir. Böyle durumlarda vakit kaybetmeden hekiminize ulaşmalısınız.

 3-Yaralanma

KESİK VE BATMA YARALANMALARI

Kesik ve batma yaraları genellikle gezintiler sırasında cam , kıymık , metal parçaları gibi cisimlerin vücudun çeşitli bölgelerine özellikle ayak tabanlarına batması veya kesmesi sonucu oluşur. Bunun dışında düşme vakalarında yerdeki sivri cisimlerin vücuda saplanmasıyla da oluşabilir.

acilveterinerhizmeti (262)Kesik yaralarında kesilen bölgeye göre çok şiddetli kanamalar yada hafif kanamalar oluşabilir. Buradaki ilk müdahale kanamanın durdurulmasına yönelik olmalıdır. Bu amaçla kanayan bölgenin biraz üzerinden turnike uygulamak (eğer turnike uygularsanız yaklaşık 10 dakikada bir gevşeterek tekrar sıkmayı unutmayın) veya bir tamponla yara üzerine sıkıca bastırmak gerekir. Yapılan bu ilk müdahalenin ardından veteriner hekime acilen ulaşmalısınız. Bu konu özellikle şiddetli kanamalarda çok önemlidir. Veteriner hekiminiz kanamayı durduracak ve kesik bölgesinde herhangi bir yabancı cisim olup olmadığını kontrol edecektir.

Batma yaralanmaları kesik yaralanmalarına göre daha önemlidir. Çünkü cismin battığı bölgede derinlemesine bir hasar oluşturur ve bu da iç organların zarar görmesine neden olabilir. Bu tür batma yaralanmalarında yapılacak müdahalede dikkat edilmesi gereken şey batan cismin hemen çekilmemesidir. Öncelikle cismin battığı bölge incelenmeli ve altta zarar görebilecek bir organ olup olmadığı araştırılmalıdır. Örneğin karın boşluğuna batan cisimlerde cismi kesinlikle çıkarmaya çalışmayın ve eğer mümkünse yaklaşık 6-7 cm kadar üstünden keserek küçültün. Hemen veteriner hekiminize doğru yola çıkın ve bu arada cismin daha fazla batmasını veya haraket etmesini önlemeye çalışın.

Patilere batan ufak tefek kıymık ve dikenleri görebiliyorsanız, acil durum çantasındaki cımbızı kullanarak çekip alabilirsiniz. Burda dikkat etmeniz gereken çektiğiniz kıymığın veya dikenin hiç bir parçasının içerde kalmadığından emin olmaktır. Daha sonra bol antiseptikle bölge temizlenir ve bir sargı beziyle kapatılır. Eğer enfeksiyon gelişirse veteriner hekiminize danışarak uygun bir antibiyotik kullanabilirsiniz.

Yüzlek kesikler veya fazla derin olmayan kıymık batmaları sizin müdahalenizle veteriner hekime ihtiyaç duymadan iyileşebilir. Her ihtimale karşı hastanızı gözleyerek batma veya kesik bölgesinde şişme veya kızarıklık olursa hekiminize danışınız.

KAVGA SONUCU YARALANMALAR

Genellikle büyük köpeklerin saldırısına maruz kalan küçük ırk köpeklerde ve kedilerde bel ve boyun kırılmalarına oldukça sık rastlanır. Bu tür saldırıya maruz kalan kedi ve köpeklerin yerden kaldırılması ve veterinere ulaştırılması sırasında çok dikkatli olunması ve hastanın ani hareketlerden uzak tutulması gerekir.

Derin ısırık yaralarından dolayı oluşan kanamaların tamponlanarak veteriner hekime ulaştırılması zorunludur.acilveterinerhizmeti (318)

Çoğunlukla aynı boy ve kilodaki köpek karşılaşmalarında oluşan ısırık yaraları hayati tehlike yaratmamakla birlikte oluşabilecek komplikasyonlar açısından önemlidir. Çünkü bu tür ısırık yaralarında ısırılan bölgedeki tüyler ve ısıran hayvanın ağzındaki bakteriler deri altı ve kas dokusuna inerek enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle kesinlikle veteriner hekim müdahalesi gereklidir.

Kavga sonucu oluşan doku ezilmeleri çok fazla olmamak kaydıyla bir kaç günlük dinlenme sonrasında kendiliğinden iyileşebilir.

Kavga sonucu oluşan derine inmeyen yaralanmalarda yani yüzeysel sıyrıklarda biokadin veya benzer bir antiseptikle bölgeyi temizlemek ve buna bir kaç gün devam etmek tedavi için çoğunlukla yeterlidir.

Kavgaya karışmış köpek veya kedi olayın şokundan olduğu gibi, ağrı ve acı nedeniyle de saldırgan davranışlarda bulunabilir. Bu nedenle müdahale ederken size bir zarar gelmemesi açısından dikkatli olunmalıdır.

DÜŞME SONUCU YARALANMALAR

Düşme sonucu yaralanmalar trafik kazalarında olduğu gibi tehlikeli durumlara neden olabilir. Bu tür kazalarda özellikle kırıklar çok oluştuğu için hastanın yerden kaldırılması sırasında çok dikkatli olunmalıdır. Hemen yerden kaldırmak yerine eğer anlayabiliyorsanız kırık ve yaralar açısından incelemeli ve hastanın yerden kaldırılması ondan sonra yapılmalıdır. Bunun içinde bir battaniye veya kalın bir kartonun üzerine yerden kaldırmadan kaydırarak aktarılmalıdır.

acilveterinerEğer bir kanama varsa tampon veya uygulanabilirse turnike yaparak kanamayı durdurmalısınız. Bu arada turnikenin çok uzun süre kalmasının yaratabileceği gangren tehlikesinide göz önünde bulundurmalı ve yaklaşık 10 dakika ara ile turnikeyi gevşeterek dolaşımı sağlamalı ve hemen tekrar turnikeyi sıkmalısınız.

Ağız ve burun çevresinde birikinti (kan, salya vb.) temizlenmeli ve solunum rahatlatılmalıdır.

Bu tür düşmelerde özellikle iç kanama riski çok fazla olduğundan hemen veteriner hekime ulaşılmalıdır. Veteriner hekimin oraya gelmesi genellikle bir acil müdahale için yetersiz kalabileceğinden onu çağırmak yerine siz ona ulaşmaya çalışmalısınız. Böylece müdahale çok daha geniş imkanlarla yapılabilir.

Düşme sonucu özellikle kedilerde çene kırıkları çok fazla görüldüğünden kedinizde hiç bir problem yok gibi görünsede muhakkak veteriner hekiminize göstererek her hangi bir problem olup olmadığını teyit ettirin.

Hastanın şokta olabileceğini düşünerek ani haraketlerden ve yüksek seslerden kaçınmalısınız. Ayrıca şoktaki hayvanlar bilinçsiz haraket edebileceğinden kendinizide ısırık veya tırmalamalardan korumalısınız.

Veterinerinize haber vererek gelişinizi bildirmeli ve olay hakkında bilgilendirmelisiniz. Böylece acil müdahalenin daha hızlı ve eksiksiz olması sağlanabilir.

TRAFİK KAZALARINDA YARALANMA

Trafik kazası petinizin başına gelebilecek en kötü olaylardan biridir. Böyle bir durumda olabildiğince sakin ve soğukkanlı davranmalı ve onun da sakinleşmesini sağlamalısınız.

acilveteriner Bilinç dışı davranışlarda bulunabileceğini unutmamalı temkinli davranmalısınız. Eğer bir solunum güçlüğü yoksa gerektiğinde ağzını bir parça sargı bezi ile bağlayarak size zarar vermesine engel olabilirsiniz.

Kanayan bir yarasının var olup olmadığını kontrol etmeli eğer varsa tampon veya turnike uygulayarak kanamayı durdurmalısınız. Bu arada turnikenin çok uzun süre kalmasının yaratabileceği gangren tehlikesinide göz önünde bulundurmalı ve yaklaşık 10 dakika ara ile turnikeyi gevşeterek dolaşımı sağlamalı ve hemen tekrar turnikeyi sıkmalısınız.

Solunumu ve kalp atışlarını kontrol etmeli, rahat soluk alabileceği bir pozisyona getirmeli, boynunda bir tasma varsa gevşetmelisiniz.

Kırık veya çıkık olma ihtimaline karşı yavaş hareket ettirmek kaydı ile bir battaniye veya sedye üzerine alarak en kısa sürede veterinerinize götürmelisiniz.

Mümkün olabilen en kısa sürede veteriner hekime ulaştırarak iç kanama veya şok olasılığına karşı erken müdahale yapılmasını sağlamalısınız.

Veterinerinize haber vererek gelişinizi bildirmeli ve gerekli hazırlıkların yapılabilmesi için zaman kazandırmalısınız. Böylece acil müdahalenin daha hızlı ve eksiksiz olması sağlanabilir.

4-Şok veya Bayılmalarda

acilveteriner vetzoneŞok ve bayılmaların çok çeşitli sebepleri arasında trafik kazaları, kavgalar, zehirlenmeler ve genel olarak sinir sistemine etkiyen hastalıklar sayılabilir. Bu tür bir duruma maruz kalan petlerde dış etkilere karşı duyarsızlık olabileceği gibi aynı zamanda aşırı reaksiyonlarda görülebilir. Neden olan etkene göre değişse de ortak semptomlar olarak; titreme ve nöbetler, hareket bozukluğu, bilinçsizlik, uyuşukluk hali, sabit bakışlar, göz refleksinin olmaması veya zayıflaması görülebilir. Bu tür bir durumda hasta sahibinin müdahalesi genelde çok sınırlıdır. Çünkü öncelikle veteriner hekim tarafından bu durumun sebebi araştırılmalıdır ve tedavinin şekli buna göre belirlenmelidir.

Bu tür bir durumda olayın daha kontrollü bir şekilde atlatılması için hekime gidene kadar ki süre içinde sizin yapabileceklerinizi şöyle sıralayabiliriz;

Hastayı fazla hareket ettirmekten sakınılmalı olabildiğince yavaş ve sakin davranmalısınız.
Baş bölgesi yukarıda olacak şekilde sakin ve sıcak bir köşede yatırmalısınız.
Yiyecek ve içecek vermekten kaçınmalısınız, çünkü bilinç açık olmadığından boğulmaya neden olabilirsiniz.
Rahat soluk alıp almadığını kontrol etmelisiniz. Ağzında salya veya kusmuk gibi solunuma engel maddeler varsa temizlemelisiniz.

5-Bogulmalarda

acilveterinerhizmeti Köpek ve kediler çok iyi yüzücüler oldukları için suda boğulma genellikle çok nadir görülmekle birlikte bazen çok akıntılı sulara kapılarak yada dar bir su kanalında sıkaşarak tehlikeye düşebilirler. Böyle bir durumda hekime gidene kadar ki süre içinde yapabileceklerinizi şöyle sıralayabiliriz.

Boğulma durumu söz konusu olduğunda yapılacak ilk işlem akciğerlere kaçan suyun çıkarılmasıdır. Bunun için hemen baş aşağı gelecek şekilde eğim verilmeli ve hasta hafifçe sallanarak suyun çıkışı sağlanmalıdır. Eğer solunum durmuşsa suni tenefüs yapılarak akciğerlere hava girişi sağlanmalıdır. Bu amaçla petinizin ağzını kapatın, kafasını hafifce ileri çekerek boynunu düz bir konuma getirin ve burnuna bir parça tülbent yayarak burnundan hava üfleyin. Göğsün her üfleyişte kalkıp inmesi yaptığınız işin doğru olduğunu gösterir. Eğer petiniz küçük ırk bir köpek veya bir kedi ise çok kuvvetli üfleyerek akciğerleri fazla şişirmeyin aksi taktirde akciğerlere zarar verebilirsiniz. Eğer bilginiz varsa kalp masajı yapılmasıda gerekebilir. Ancak öncelikle kalbin çalışıp çalışmadığını anlamalısınız. Çalışan bir kalbe kalp masajı yapmak çok tehlikelidir.

Ayrıca bazen yutabileceklerinden daha büyük şeyleri yemeye çalışmalarından veya oyuncaklarını yutmaya çalışmalarından kaynaklanan boğulma olayları şekillenebilir. Böyle bir durumda sık sık ağzını açıp kapar ve patileriyle ağzından bir şey çıkarmaya çalışır. Çok tedirgin ve panik bir hali vardır. Soluk almak güçleşmiştir. Yapabileceğiniz en iyi şey ağzını açarak eğer ulaşabiliyorsanız cismi almak, başaramıyorsanız hemen veteriner hekiminize gitmektir.

6-Isı Çarpmaları

acilveterinerhizmeti (180)Kapalı ortamlarda bırakılan veya direk olarak güneşe maruz kalan petlerde ısı çarpmaları şekillenebilir.

Böyle durumlarda kısa sürede ölüm şekillenebileceği için çok dikkatli olunmalıdır. Bu durumla karşılaşıldığında hemen bulunduğu ortamdan uzaklaştırılmalı, gölge bir yere alınmalı ve soğuk suyla yıkanmalıdır.

Isı çarpmalarında salya sekresyonu artışı ve köpük oluşumu olabileceğinden solunumun engellenmesinin önüne geçilmeli ve petinizin rahat nefes alması sağlanmalıdır.

Bugün ki yazımızın da sonuna gelirken, sokak hayvanlarının hala soğumayan havaları yaşadığımız bugünlerde sizden bir kap suyu beklediğini hatırlatmak isterim.

 

7-Zehirlenmeler

acilveteriner45Zehirlenmeler kedi ve köpeğinizin başına gelebilecek en tehlikeli olaylardan birisidir. Zehirlenmenin türüne göre uygulanacak tedaviler farklılık gösterdiğinden mutlaka veteriner hekim müdahalesi gerektirir. Örneğin kimyasal bir maddeyle zehirlenmede uygulanacak tedavi ile bozuk bir gıdanın alımı sonucu oluşan zehirlenmede uygulanacak tedavi aynı değildir. Ancak sizin yapabileceğiniz basit bir iki müdahale olayın riskini azaltması açısından önemlidir.

Bozuk gıda alımlarında, temizlik maddelerinin yutulması durumunda, fazla miktarlarda ilaç yutulması gibi durumlarda toksik etki yapan maddelerin vücuttan uzaklaştırılması için yapılacak en önemli ilk iş hastanın hemen kusturulmasıdır. Bu amaçla yarım çay bardağı ılık suya 2 çorba kaşığı tuz atıp bu karışımı içirmeniz onun kolayca kusmasını sağlayacaktır.

Eğer zehirlenmeye neden olan madde kostik etkiliyse yani yakıcı etkisi varsa (örneğin asitler veya alkaliler gibi) hastayı kusturmak sakıncalıdır. Bunun yerine hemen veteriner hekime başvurulmalıdır. O size alınan maddenin cinsine göre ne vermeniz gerektiğini söyleyecek veya çağıracaktır. Asit veya alkali maddeler olarak çamaşır suyu, tiner, deterjanların büyük bir kısmı örnek gösterilebilir.

Zehirlenmeye neden olan maddeyi biliyorsanız özellikle kutusunu yanınıza alarak acilen veterinerinize gitmelisiniz. Bu ilaç zehirlenmelerinde son derece önemlidir çünkü zehirin ne olduğunun bilinmesi eğer varsa kullanılacak antidotun belirlenmesini kolaylaştırır.

Eğer zehirlenme belirtileri (Titreme ve kasılma, koma , güç solunum gibi) gezme dönüşü başlamışsa muhtemelen kimyasal bazlı bir zehirdir ve çok kısa bir sürede etki gösterebileceğinden vakit geçirmeden hemen kusturulmalı ve veteriner hekime ulaşılmalıdır.

Evdeki zehirlenme olaylarını en aza indirgeyebilmek için; temizlik maddelerini kapalı bir yerde saklamak, fare veya karıncalar için kullanılan zehirlerin ulaşılması mümkün olmayan yerlere bırakılması ve sayılarının bir yere not alınması (bir zehirlenme durumunda bunlar sayılarak ihtimal ortadan kaldırılabilir), kullanılan ilaçların bir dolapta saklanması ve evdeki çöp tenekelerinin açılamıyacak şekilde kullanılması gibi önlemler sayılabilir.

 8-Donmalarda

Bu tür vakalar çok soğuk ve ayaz havalarda özellikle köpeklerin bağlı olarak haraketsiz bırakılması veya çok kısa tüylü köpeklerin ve acilveterinerhizmeti yavru kedilerin bahçede barındırılması nedeniyle oluşur. Normalde serbest olan köpeklerde haraketlilikten dolayı vücut ısısı korunabildiğinden böyle bir durumun oluşması güçtür.

Bu tür bir durumda kalan köpek veya kedide vücut ısısı aşırı düşer, çevreye karşı ilgi ortadan kalkar, dil ve diş etlerinde morarmalar vardır, eklemler sertleşmiştir ve hasta haraketsiz, uyuklar haldedir. Böyle hastalarda özellikle kulak uçları, kuyruk ucu, burun ve ayaklar gibi organlar ilk donan yerlerdir. Bu nedenle buralara bakarak daha rahat karar verebilirsiniz.

Ani ısı değişimleri şoka neden olabileceği için hastayı ılık bir ortama alarak vücut ısısının yavaş yavaş artmasını sağlamalısınız. Bu amaçla yapılacak masaj uygulamaları dolaşımı hızlandıracağından faydalıdır.

Hemen bir ısı kaynağının yanına almak ani vücut ısının artışına ve buna bağlı olarakta dolaşım bozukluğuna neden olabileceğinden sakıncalıdır.

Yapılan bu ilk işlemlerden sonra hemen veteriner hekiminizle görüşerek petinizin genel durumu hakkında bilgi vermeli ve gerekiyorsa hekiminize götürmelisiniz.

9-Yanıklarda

Genellikle yanık sebepleri arasında kostik etkili maddeler, ateş, ısı kaynakları ve kaynar sular sayılabilir. acilveterinerhizmeti

Eğer yanığa sebep olan madde kostik yani yakıcı etkili bir madde ise hemen o bölgeyi bol ve tazyikli suyla temizlemeye çalışın ve yıkama süresini uzun tutun. Yaklaşık 10 dakika bu işlemi yaptıktan sonra veteriner hekiminizle görüşün ve bilgi alın. Unutmayın; yanık yüzeyinin büyüklüğüne ve şiddetine bağlı olarak hastanız şoka girebilir. Bazen bu şoklar bir kaç gün sonra bile gelişebilir. Bu açıdan dikkatli olmalı ve veteriner hekiminizin tavsiyelerine uymalısınız.

Kaynar sulardan veya ısı kaynaklarından kaynaklanan yanıklarda yanığın derecesi önemli olmakla birlikte yapılacak ilk müdahale genellikle soğuk su veya buz kompresidir. Bu dokuların daha fazla hasar görmesini önleyecektir. Kesinlikle yanık yere bir takım merhemler veya pomadlar sürmeyin. Ayrıca hastanızın şoka girebileceğini unutmayın. Bu nedenle veteriner hekiminizle mutlaka görüşün ve kendisinden yardım isteyin.

Eğer yanık yüzeyi çok fazla ise ilk müdahalenin ardından hemen veteriner hekiminize ulaşmaya çalışın. Çünkü ileri derecede yanıklar ölüm tehlikesini de beraberinde getirir.

 

 

 

 

 

10-Elektirik Çarpmalarında

Elektrik çarpmaları özellikle evlerde sıklıkla rastlanılan kazalardandır. Bunun nedenleri arasında evde yalnız kalan petlerin can acilveterinerhizmeti sıkıntısından kabloları kemirmeleri, elektrik kaçağı yapan aletlerle temas etmeleri sayılabilir.

Bu tür bir durumla karşılaştığınızda öncelikle kendi güvenliğinizi sağlayın. Petiniz hala elektrikle temas halinde olabilir ve sizde elektrik akımına kapılabilirsiniz. Bu nedenle direk olarak dokunmak yerine bir tahta parçası veya kalın bir kumaşı 3-5 kat yaparak onunla tutun ve elektrik kaynağından uzaklaştırın yada elektrik akımını kesmek için sigortaları kapatın.

Elektrik akımından kurtulduktan sonra hastanızın nabız ve solunumunu kontrol edin. Genellikle elektrik çarpmalarında kalp durması gerçekleştiği için kalp masajı ve suni tenefüs yapmanız gerekebilir.

Nabız ve solunum normale döndükten sonra hemen veteriner hekimizi arayarak yardım isteyin.

Eğer elektrik akımı sonrası sadece yanıklar oluşmuşsa soğuk suyla veya buzla kompres yapın ve veteriner hekiminizi arayın.

Acil Veteriner Hizmeti Copyright © 2010